Volwaardige voedingsmiddelen zijn beter voor je gezondheid dan bewerkte voedingsmiddelen. Het volhouden van een gezond dieet begint met het voedsel dat je eet. Je kunt je dieet verbeteren door meer verse groenten en fruit te eten, die veel voedingsstoffen bevatten maar weinig calorieën, vet, cholesterol en natrium. Het eten van hele voedingsmiddelen zorgt er ook voor dat je voldoende vezels binnenkrijgt om alles soepel door je spijsverteringsstelsel te laten bewegen. En het is nog gemakkelijk voor het budget ook!
Maar als tijd een probleem is of je geen verse producten kunt krijgen, overweeg dan enkele alternatieven: diepgevroren groenten en fruit hebben evenveel voedingsstoffen als hun soortgenoten die rijp van de wijnstok geplukt zijn; ingeblikt fruit zit vaak boordevol suiker, dus kies merken zonder toegevoegde suikers; gedroogd fruit heeft al zijn natuurlijke zoetheid behouden, maar veel gedroogde soorten bevatten veel toegevoegde suiker, dus lees altijd het etiket.
Hier zijn vijf redenen om vers te eten:
Meer fruit en groenten eten helpt je op een gezond gewicht te blijven
Fruit en groenten bevatten weinig calorieën, vet, cholesterol en natrium, allemaal factoren die kunnen bijdragen tot overgewicht. De vezels die je in hele voedingsmiddelen vindt helpen je ook langer een vol gevoel te hebben, dus is het gemakkelijker op deze manier een gezond gewicht te behouden.
Verse producten bevatten meer voedingsstoffen dan bewerkte voeding dat doet
Een van de belangrijkste voordelen van het eten van verse producten is hun overvloedige hoeveelheid essentiële vitamines die je lichaam elke dag nodig heeft voor celgroei en weefselherstel – vooral vitamine C! Vitamine C is een antioxidant die vrije radicalen bestrijdt die schade toebrengen aan je cellen en leiden tot ziekten, waaronder kanker.
Verse producten zijn kort houdbaar en hoeven niet bewerkt te worden
Hoe minder een voedingsmiddel van zijn natuurlijke staat is veranderd, hoe meer voedingsstoffen het zal behouden. Verse groenten en fruit zijn nog levend als ze geplukt worden, wat betekent dat ze het grootste deel van hun voedingswaarde binnen enkele dagen verliezen als ze niet goed gegeten of bewaard worden. Bedenk maar eens hoe lang vers fruit het uithoudt in je koelkast tegenover ingeblikt fruit! Je kunt producten het beste zo veel mogelijk rauw eten, want koken vermindert een deel van de vitaminen en mineralen , maar dat betekent niet dat je ook alles ongekookt moet eten – was je producten gewoon voor je ze eet, zodat je ook de inname van pesticiden vermindert.
Verse producten smaken beter!
De meeste verse groenten en fruit worden rauw gegeten, omdat hitte de smaak kan vernietigen. Gekookt voedsel verliest wat van zijn natuurlijke smaak, dus om het meeste uit je voedsel te halen moet je proberen het zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke staat te eten. Kooktechnieken als stomen of bakken helpen ook de voedingsstoffen intact te houden, maar over het algemeen geldt: hoe minder gekookt wordt, hoe beter.
Verse producten helpen chronische ziekten voorkomen
Hele vruchten en groenten zijn rijk aan vezels, kalium, foliumzuur en vitaminen die het algehele welzijn bevorderen. Volle granen bevatten vezels die helpen giftige stoffen uit je spijsverteringsstelsel te verwijderen en tegelijk de bloedsuikerspiegel verbeteren. De toevoeging van al deze heerlijke groenten en fruit verhoogt ook je inname van antioxidanten die de schade verminderen die veroorzaakt wordt door vrije radicalen in je lichaam.
De belangrijkste boodschap hier is dat verse groenten en fruit goed voor je zijn, maar je hoeft geen honger te lijden als je niet alles vers kunt kopen! Vergeet alleen niet de etiketten op ingeblikte producten te lezen om precies te weten wat er in zit, zodat je niet te veel calorieën of natrium binnenkrijgt.
En tenslotte, was je producten altijd voordat je ze eet – ook al staat er voorgewassen op de verpakking. De bacteriën uit de grond zijn tijdens de verwerking waarschijnlijk niet helemaal verwijderd, dus neem het zekere voor het onzekere en geef ze een snelle wasbeurt onder stromend water voor je een hap neemt!