Zo bak je de perfecte rib-eye steak!

Wat is een rib-eye steak? Het woord “rib” in de term verwijst naar de kenmerkende vorm van dit uitgebeende stuk vlees, dat afkomstig is van het deel van de koe waar ribben zouden zitten. Deze snit bevat veel meer vet en marmering dan andere steaks. Er zit ook een strook taai bindweefsel, dat de “zilverhuid” genoemd wordt, bovenop. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen! Hier zijn wat tips om elke keer weer je perfecte ribeye steak te bereiden!

Wat is een rib-eye steak

Sommige rib-eye steaks worden “Denver ribs” genoemd omdat ze zowel de middenrifspier als een deel van de spinalis spier bevatten. Deze filets waren op een gegeven moment zo populair dat ze in plaats daarvan bekend werden door hun stad van herkomst! Het “oog” verwijst naar de cilindrische vorm die van deze snede komt. Het kan moeilijk zijn dit soort biefstuk in gewone kruidenierswinkels te kopen, omdat het meestal gereserveerd is voor restaurants en gespecialiseerde slagerijen. Een manier om deze wat onhandige hindernis te omzeilen is door een heel stuk vlees te kopen en het zelf in stukken te snijden.

Hoe je elke keer de perfecte rib-eye steak bakt

Rib-eye steaks kun je het best bereiden op een hete, droge gietijzeren braadpan.

  1. Dep het vlees vlak voor het bakken droog met een schoon keukenpapiertje.
  2. Kruid beide kanten van de biefstuk met zout en peper. Knoflookpoeder, uienpoeder, en paprikapoeder zijn ook goede toevoegingen.
  3. Boter in een goede koekenpan verhitten, op een hoog vuur.
  4. Leg de ribeye in de boter en bak het vlees 2 tot 4 minuten. Draai nu het vlees om en bak het vlees ook 2 tot 4 minuten aan de andere kant.
  5. Haal de ribeye uit de pan en wikkel deze in aluminiumfolie. Laat het vlees een paar minuten rusten.

Hoe gezond is rib-eye steak?

Per persoon bevat een rib-eye steak circa 0 gram vezels, 0 gram koolhydraten, 8 gram vet, 21 gram eiwit. Hoeveel rib-eye steak per persoon je eet hangt af van hoeveel steaks je bakt en of er nog een bijgerecht bij is.