Is junkfood echt altijd ongezond?

Veel mensen denken dat junk food ongezond is omdat het voedingsstoffen mist en tot zwaarlijvigheid kan leiden. Maar in werkelijkheid is niet alle junk food ongezond. Junk food bevat meestal veel suiker en zout, wat ongezonder kan zijn dan het gebrek aan vitaminen of mineralen dat in bewerkt voedsel zit. De waarheid is dat er veel gezonde ingrediënten in je favoriete tussendoortjes zitten, zoals appels, bananen, rozijnen, amandelen en pindakaas, om er maar een paar te noemen! Maar dus óók in je ‘ongezonde’ junk food. Blijf lezen om meer te leren over waarom niet alle junk food ongezond is.

Begrip van gezonde en junk food

Zetmeelrijke, vette en zoute snacks worden meestal als “junk” voedsel beschouwd omdat ze goede voedingsstoffen missen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, vallen niet alle junk foods in deze categorie – sommige van deze lekkere hapjes bevatten wel degelijk belangrijke vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft om sterk te blijven en op zijn best te werken. Bijvoorbeeld: * Met chocolade bedekte rozijnen bevatten calcium, voedingsvezels en ijzer. * Noten en zaden bevatten misschien veel vet, maar leveren ook eiwitten en magnesium. * Bananen kunnen je een kleine energiestoot geven als je die het meest nodig hebt. * Popcorn biedt antioxidanten plus kalium (dat een rol speelt bij de zenuw- en spierfunctie, en de bloeddruk regelt). * Friet mag dan voedingsstoffen missen, maar gebakken aardappelen bevatten nog steeds vitamine C. Inzicht in gezond en junkfood kan verwarrend zijn. Hieronder volgt een uitleg over wat bepaalde voedingsmiddelen gezond of ongezond maakt:

Gezonde voeding

Gezonde voeding voorziet je lichaam van alle vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te werken. Tot gezonde voedingsmiddelen behoren: * Vers fruit en groenten * Volkoren broden, pasta’s en granen * Magere zuivelproducten (zoals melk, kaas en yoghurt), die calcium leveren voor sterke botten en tanden * Mager vlees zoals kip of rundvlees zonder vel, dat grote hoeveelheden proteïne bevat Groente zijn ook goede bronnen van proteïne IJzerrijke bonen , linzen, en tofu * Water, dat je helpt je vol te voelen zonder extra calorieën toe te voegen

Junk Foods

Junk food bevat meestal veel suiker of vet – of allebei. Deze tussendoortjes bieden niet veel in de zin van vitaminen, mineralen, eiwitten of vezels, maar ze bevatten wel calorieën! Dus hoewel het eten van junk food je op zichzelf niet zal doen aankomen (was dat maar waar!), kan het na verloop van tijd wel bijdragen tot gewichtstoename. Als je te veel lege calorieën eet (die welke wel energie leveren maar heel weinig voedingsstoffen), kun je aankomen en gezondheidsproblemen ontwikkelen zoals zwaarlijvigheid en diabetes. Enkele voorbeelden van junk food zijn: * Koekjes * Chocoladerepen * IJs * Chips * Limonade

Is chocolade dus echt ongezond? En wat te denken van frisdrank? Het lijkt erop dat er geen eenduidige definitie van “junk food” bestaat De meeste mensen zouden het er echter over eens zijn dat repen niet gezond zijn, terwijl fruit dat wel is. De meeste mensen zouden ook beseffen dat zout in grote hoeveelheden niet goed voor je is. Ook al kan gedroogd fruit veel suiker bevatten, toch bevatten ze meestal maar één ingrediënt (de fruitsoort) in plaats van veel verschillende ingrediënten zoals bewerkte snacks. Bottom Line: Is chocolade dan echt ongezond? En hoe zit het met frisdrank? Het lijkt erop dat er geen eenduidige definitie is van “junk food”.

De meeste mensen zouden het er echter over eens zijn dat snoeprepen niet gezond zijn, terwijl fruit dat wel is. De meeste mensen zouden ook beseffen dat zout in grote hoeveelheden niet goed voor je is. Ook al kunnen gedroogde vruchten veel suiker bevatten, toch bevatten ze meestal maar één ingrediënt (de vrucht) in plaats van veel verschillende ingrediënten zoals bewerkte snacks.