Hoe herken je in de winkel of een product halal is?

Als je op zoek bent naar halal gecertificeerde producten, kan het lastig zijn om te weten waar je op moet letten in de winkel. Op veel producten staat een halal-etiket, maar niet op alle producten. Hoe weet je nu of een product echt halal is? In deze blogpost bespreken we enkele tips over hoe je halal producten in de winkel kunt herkennen!

Wat is halal certificering en waarom is het belangrijk

Voor moslims is het volgen van de dieetwetten die in de Koran staan een religieuze verplichting. Deze wetten staan bekend als “halal” en zij hebben betrekking op alles, van wat moslims mogen eten en drinken, tot hoe dieren moeten worden geslacht. Halal-certificering is een manier om ervoor te zorgen dat beschikbare halal producten aan deze islamitische principes voldoen. In Nederland wordt halal-certificering vooral gebruikt voor voedingsmiddelen, maar het kan ook van toepassing zijn op cosmetica, geneesmiddelen en zelfs financiële diensten. Voor moslimconsumenten is halal-certificering een geruststelling dat de producten die zij gebruiken volgens de islamitische wet zijn toegestaan. In een land als Nederland, waar de islam een minderheidsgodsdienst is, kan halal-certificering ook helpen om een meer inclusieve samenleving te creëren. Door tegemoet te komen aan de behoeften van moslimconsumenten, geven bedrijven en overheidsinstellingen een krachtig signaal van tolerantie en respect af.

Hoe herken je een halal product in de winkel

Het is geen geheim dat de vleesindustrie een controversiële sector is. De bezorgdheid om het welzijn van dieren, de impact op het milieu en natuurlijk het eeuwenoude debat over de vraag of je al dan niet vlees moet eten, zijn stuk voor stuk geldige discussiepunten. Voor moslims zit er dus echter nog een andere laag aan het debat: of het vlees halal is of niet. Halal vlees is afkomstig van dieren die zijn geslacht volgens de islamitische wet en wordt beschouwd als schoon en zuiver. Verschillende organisaties houden zich bezig met de keuring van halal vlees en halal vleesproducten, en deze producten zijn te herkennen aan verschillende keurmerken. Voorbeelden zijn: Halal Correct, Halal Plus, Halal Tayyib. Voor moslims die zich aan de halal-richtlijnen houden, bieden deze keurmerken gemoedsrust dat het vlees dat zij eten aan hun normen voldoet. Maar voor degenen die zich niet aan de halal-richtlijnen houden, kunnen deze etiketten verwarrend of zelfs afschrikwekkend zijn. Waar je ook staat in deze kwestie, het valt niet te ontkennen dat het debat over halal vlees een complex debat is.

Halal producten online bestellen

Net zoals het internet de manier heeft veranderd waarop we winkelen voor alledaagse artikelen, heeft het ook nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor moslimconsumenten om halalproducten te kopen. In het verleden kon het een uitdaging zijn om halal gecertificeerde levensmiddelen te vinden, maar nu zijn er een aantal online winkels die gespecialiseerd zijn in de verkoop van deze artikelen. Fusha Halal is zo’n winkel, die een breed scala aan halal-gecertificeerde levensmiddelen aanbiedt, van snacks en kruiden tot kant-en-klaarmaaltijden. Dit maakt het niet alleen gemakkelijk voor moslimconsumenten om halal-producten te kopen, maar het helpt ook om bedrijven te steunen die zich inzetten om deze producten te leveren. Naarmate de vraag naar halal-producten blijft groeien, zullen waarschijnlijk steeds meer bedrijven deze producten online gaan aanbieden.