Het verschil tussen Italiaanse en Amerikaanse pizza

Let’s face it: Italiaanse pizza is niet te vergelijken met Amerikaanse pizza, maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen?

Grote verschillen

Hoewel ze allebei deeg hebben, tomaten, basilicum en mozzarella kaas, zijn de twee soorten pizza’s totaal verschillend van smaak. Amerikaanse pizza’s zijn dikker met een zachtere korst, terwijl Italiaanse pizza’s dunner en knapperiger zijn met meer saus en toppings. Ook de ingrediënten verschillen sterk, afhankelijk van de streek waar ze gemaakt worden.

Een Italiaanse Margherita pizza heeft bijvoorbeeld maar drie eenvoudige toppings: tomatensaus (tomaten), verse mozzarella kaas (melk) en wat oreganoblaadjes om het geheel die extra smaakkick te geven. Daarbovenop wordt er misschien wat knoflook over gestrooid voor de goede orde. Dit staat in schril contrast met een Margherita in Amerikaanse stijl.

Kaas als topping?!

Een van de grootste verwarringen is het feit dat in Amerika kaas als topping beschouwd wordt. In Italië is dat niet zo, ze doen gewoon geen kaas bovenop hun pizza’s! Italianen geloven dat de toppings vlak voor het eten toegevoegd moeten worden om een maximale smaak en versheid te garanderen.

Een goede margherita pizza moet “00” bloem hebben, San Marzano tomaten uit de streek rond de Vesuvius bij Napels (de beste), verse buffelmozzarella uit Campanië (mozzarella di bufala), extra olijfolie van eerste persing en verse basilicum.

Als je in Italië bent en de echte pizza met dunne korst wilt proeven, vraag dan om il pizze fritte (gefrituurde pizza) en je krijgt een plat, gefrituurd deeg met tomatensaus en mozzarella kaas. Toppings zijn niet toegestaan!

Duurder

Italiaanse pizza’s zijn duurder dan Amerikaanse omdat ze betere ingrediënten gebruiken, zoals buffelmozzarella, terwijl Amerikaanse pizza’s alleen cheddarkaas (koemelk) bevatten. Bovendien hebben Italiaanse pizza’s de neiging dunner en knapperiger te zijn dan hun Amerikaanse tegenhangers, waardoor sommige mensen de voorkeur geven aan de eerste en anderen aan de tweede. Ten slotte, hoewel de toppings wel van streek tot streek verschillen, afhankelijk van de plaatselijke smaak en ingrediënten beschikbaar zijn, hebben Amerikaanse pizza’s meestal meer beleg.

Pizza op Italiaanse wijze is een nationaal symbool en een van de populairste soorten fast food in Italië. In feite worden Italianen beledigd als hun pizza er niet goed uitziet of niet goed smaakt! Veel mensen krijgen nostalgische gevoelens over de geur en smaak van echte Italiaanse pizza van toen ze kinderen waren of van die vakantie naar Italië jaren geleden waar ze echte pizza in Napels aten.

Restaurantketens in Amerikaanse stijl zoals Pizza Hut, Domino’s Pizza en Papa John’s zijn een nieuwe rage in Italië, maar het zal nog wel even duren voor ze kunnen concurreren met traditionele Italiaanse bakkerijen die al honderden jaren voortreffelijke pizza’s maken!