Dumplings: een must-try uit Noord-China!

Dit gerecht is een van de populairste gerechten in China. Het kan als hoofdgerecht of als voorgerecht geserveerd worden, en gaat meestal vergezeld van sojasaus, azijn, sesamolie, scallions en geroosterde Sichuan peperkorrels. De dumplings zijn gemaakt van deeg waarin fijngesneden groenten gemengd met vlees of garnalen zitten. Ze worden vaak in water gekookt voor ze in de pan gebakken of gefrituurd worden

Internationale varianten

Dit gerecht, met een geschiedenis van meer dan 1800 jaar, is een van de meest populaire gerechten uit de regio Noord-China. Populaire vullingen zijn gehakt varkensvlees, in blokjes gesneden garnalen, gemalen kip, rundvlees en groenten.

Veel mensen denken dat dit gerecht afkomstig is uit de Mongoolse keuken waar ze “mandu” heten, maar de gelijkaardige smaak kan ook komen van de invloed van naburige streken als Japan en Korea die hun eigen versies hebben zoals respectievelijk gyoza en mandoo.

De naam voor deze dumplings kunnen ook vertaald worden als “vlees en groenten in deeg gewikkeld”, omdat de vulling door een dun vel deeg omgeven wordt voordat ze gekookt wordt.

-Dongpo varkensvlees: Een variatie op dit gerecht, dongpo varkensvlees genaamd (varkensvlees en kool die urenlang met sojasaus en kruiden gestoofd worden) bevat dunne plakjes vlees die tot balletjes gerold worden, samen met gehakte sjalotjes, gember, zout en rijstwijn, gemarineerd in maïszetmeel. Het wordt dan zachtjes gekookt of gestoomd om het die specifieke smaak te geven. Er zijn zelfs variaties, zoals het gebruik van eendenvlees in plaats van varkensvlees, die je kunt uitproberen als je van koken houdt!

-Tangyuan: Een ander populair gerecht dat gewoonlijk tijdens Chinees Nieuwjaar wordt gemaakt is tangyuan, ook wel yuanxiao genoemd, dat zijn kleine dumplings gemaakt van glutineus rijstmeel, gevuld met verschillende vullingen. De vulling wordt in het balvormige deeg gelegd voordat het in kokend water gekookt wordt, wat het de springerige textuur geeft die je bij dit gerecht kunt verwachten!

Weet je wat er nog meer aan toegevoegd kan worden om het een betere smaak te geven? Maak je keuze uit sinaasappel, knoflook, gember of zelfs kaas en probeer je eigen versie te maken!