Wijn en vlees combineren: wat zijn de beste matches?

Wijn en vlees combineren kan lastig zijn. Hier zijn de regels die je moet volgen om je ervaring gemakkelijker, aangenamer en succesvoller te maken!

Vlees en rode wijn

De beste wijnen voor vlees zijn rode wijnen, want die hebben een hoger tanninegehalte dan witte, die de smaak van vlees zoals kip of varkensvlees kunnen uitdrogen. Voor vlezige stukken vlees zoals biefstuk of gebraad wil je een brutalere wijn met veel fruitigheid maar niet te veel eikenhout want eikenhout zal de smaken in deze gerechten overstemmen. Dus als je op zoek bent naar aanbevelingen, probeer dan Cabernet Sauvignon of Shiraz (ook bekend als Syrah). Als je lichter vlees zoals kip met witte wijnen combineert is dat prima; vermijd alleen het gebruik van rijke eiken Chardonnay of zware Duitse Riesling, die de delicate smaak van de vis zouden overstemmen.

Wit vlees

De beste wijnen voor wit vlees zijn lichte witte zoals Pinot Gris of Sauvignon Blanc. Ze hebben niet de tannines die het vlees kunnen uitdrogen, en ze hebben smaken die kip of varkensvlees aanvullen in plaats van ze te overheersen.

Als je een rode wijn zoekt voor bij wit vlees, overweeg dan een lichte Merlot of Zinfandel. Ze zullen niet de tannines hebben om het vlees te overweldigen, maar toch genoeg smaak hebben om er tegen op te kunnen.

Vlees van wild

Het combineren van wijn met wildvlees kan lastig zijn omdat er zo’n grote verscheidenheid aan smaken in verschillende soorten wildvlees zit. Je wilt een wijn die de smaak van het vlees aanvult, niet ermee botst.

Als je bijvoorbeeld hertenvlees serveert, probeer dan een Pinot Noir of Cabernet Franc. Als je antilope serveert, probeer dan een Côtes du Roussillon of Syrah. En als je bizonsteaks serveert, probeer dan een Amerikaanse Zinfandel voor grote fruitsmaken die het vlees goed aanvullen.

Gevogelte

Wijn combineren met gevogelte zoals kip en kalkoen lijkt eigenlijk op het combineren met wit vlees zoals varkensvlees. Je kunt gaan voor lichte wijnen als Pinot Gris of Sauvignon Blanc. Of als je rood wilt doen, ga dan voor iets lichters als Merlot of Pinot Noir, zodat ze de smaak van het gevogelte niet overstemmen.

Vis

Bij vis zijn blanken je beste keus, omdat ze minder tannines hebben dan rode , en ze zullen niet botsen met de delicate smaken van de vis. Probeer eens een Sauvignon Blanc, Pinot Gris of ongeweekte Chardonnay. Als je op zoek bent naar rode wijnen, probeer dan een lichte Beaujolais of Valpolicella.