Waarom smaakt je wijn op vakantie zoveel lekkerder dan thuis?

Ken je dat? Je bent op vakantie, en drinkt daar een heerlijke wijn. Echt geweldig, zo lekker heb je er nog nooit eentje geproefd. En dus onthoud je welke het is, en ga je er in Nederland ook naar op zoek. Hebbes, gevonden! Vanaf nu kun je er ook thuis lekker van genieten. Toch? Helaas niet altijd. Want veel mensen merken dat de wijn die op hun vakantieadres zo heerlijk smaakte, eenmaal thuis toch wat minder bijzonder is. Hoe komt dat toch?

Heb je wel de juiste wijn?

Het lijkt misschien een beetje een inkoppertje, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Je hebt thuis toch een andere soort wijn gekocht dan je op vakantie hebt gedronken. Die vergissing is snel gemaakt. Lang niet iedere wijn wordt op een kaart heel duidelijk vermeld. Heb je op vakantie voor het eerst een Sauvignon Blanc besteld, en smaakte hij heerlijk, dan is de kans heel klein dat je thuis precies dezelfde soort fles te pakken hebt. Sauvignon blanc is namelijk een soort druif die op verschillende plekken in de wereld groeit, en daar wordt gebruikt om wijn van te maken. De plek waar hij groeit en de manier waarop die wijn wordt gemaakt, bepaalt voor een groot deel ook de smaak ervan. Om zeker te weten welke wijn je precies gedronken hebt, zal je dus eigenlijk een foto van het etiket moeten maken; dan weet je precies waar je terug in eigen land naar moet zoeken bij het wijn kopen.

De omstandigheden zijn nu eenmaal anders

Zelfs als het je lukt om thuis precies dezelfde soort wijn te bemachtigen als je op vakantie zo graag dronk, of wanneer je zelfs een fles vanaf daar mee naar huis hebt genomen, kan het zo zijn dat de smaak van de wijn thuis toch een beetje tegenvalt. Je schenkt vol verwachting een glas in, zit er helemaal klaar voor om die smaak van de vakantie weer te beleven, maar het gevoel komt maar niet, de smaak is anders dan je hem herinnert.

Dat komt grotendeels doordat de omstandigheden anders zijn. Je bevindt je niet meer in het land zelf, je hebt niet net een heerlijke vakantiedag achter de rug, en je zit ook niet op een terras met uitzicht op het strand. In een andere setting, een andere temperatuur en een andere sfeer, smaakt de wijn nu eenmaal anders dan tijdens die ultieme vakantie. Dat geldt niet alleen voor wijn, maar ook voor andere dingen waar je tijdens je vakantie zo van hebt genoten, en die thuis toch opeens een stuk minder bijzonder blijken te zijn. Geniet dus vooral van die lekkere wijn terwijl je op vakantie bent, geniet van het moment. Thuis komt er wel weer iets anders waar je blij van wordt voorbij.