Must-try gerechten uit de Portugese keuken

Portugees eten is een van de meest onderschatte keukens ter wereld. Maar nu steeds meer mensen naar Portugal reizen, krijgt de Portugese keuken wat welverdiende aandacht. De Portugezen weten zoveel dingen heel goed te doen: ze weten hoe ze moeten koken, ze weten hoe ze moeten eten, en ze hebben er zelfs een woord voor: gostar (lekker vinden). De manier waarop deze drie woorden elkaar kruisen schept een cultuur die rijk is aan verscheidenheid en smaak; dat kunnen we proeven aan onze keukentafels.

Bacalhau à Gomes de Sá

Bacalhau à Gomes de Sá is een gerecht gemaakt met gezouten kabeljauw en aardappelen. Het is een klassiek Portugees gerecht dat steeds meer aandacht krijgt naarmate mensen naar Portugal reizen. Het gerecht is rijk aan smaak en diversiteit, en is te vinden op keukentafels in het hele land. Het wordt gemaakt met gezouten kabeljauw, aardappelen, ui, sjalotten en peterselie. Er gaan ook eieren in om de ingrediënten te binden.

Espetada

Espetada is een klassiek Portugees gerecht van gegrild vlees aan een spies dat overal in Portugal te vinden is. Het woord zelf komt van het werkwoord espetar dat betekent steken. De spies is vaak een metalen, maar dat hoeft niet. Het kan ook een houten spies zijn of zelfs een mes. Het gebruikte vlees varieert naargelang de streek waar je bent. In Lissabon zouden kip en varkensvlees typisch zijn, terwijl rundvlees gebruikelijker is in Porto en het noorden van Portugal.

Espetada wordt meestal geserveerd met frietjes, rijst en salade. Het gerecht is erg sappig dankzij de marinade die het doorloopt voor het gegrild wordt. Het heeft een harde korst aan de buitenkant (die je moet opeten) en mals vlees aan de binnenkant; er zijn weinig smaken heerlijker dan deze

Arroz de Polvo

Arroz de Polvo, of octopusrijst, is een Portugees gerecht van rijst gekookt met de inkt van de octopus. De rijst moet witte rijst zijn, zodat hij alle sappen en smaken uit de inkt kan opnemen. Deze zijn rijk aan eiwitten en voedingsstoffen, gezien het feit dat ze afkomstig zijn van een dier dat in zout leeft. Het gerecht wordt meestal gegarneerd met een paar plakken octopus, en je vindt het in restaurants in heel Portugal.

Arroz de Cabidela

Arroz de Cabidela is een gerecht dat gemaakt wordt met het bloed van de kip. De naam komt van het werkwoord caber dat passen betekent. Het gerecht wordt gemaakt met kip, ui, knoflook, laurierblaadjes en rijst. De kip wordt gekookt in zijn eigen sappen en het bloed van de vogel wordt gebruikt om een saus te maken die over de rijst wordt gegoten. Dit gerecht wordt meestal geserveerd met kippenpoten of -vleugels.

Bola de Berlim

Bola de Berlim (Berlijnse bal) is een Portugees gebakje gemaakt met een deeg van bloem, boter, suiker en eieren. Het deeg wordt dan gevuld met een zoete crème van eierdooiers, suiker en slagroom. De bal wordt dan gefrituurd en met suiker bestreken. Het werd gemaakt in de stad Berlijn in Duitsland, maar is een zeer populair Portugees gebakje geworden.

Pastel de nata

Pastel de nata, of Portugese taartjes zijn traditionele Portugese gebakjes gemaakt met zoete custard. Ze worden meestal na de maaltijd opgediend, maar kunnen ook als ontbijt worden geserveerd. De custard is het hoofdbestanddeel van het gebak waaraan het zijn naam ontleent, samen met het bladerdeeg waarin het gewikkeld is. De custard wordt gemaakt door eierdooiers en suiker op een laag vuur te koken tot ze tot een pasta zijn geworden.